panelarrow

jaxonoffe.se

För dig som gillar hundar

Hundraser

Hundras är ett begrepp som beskriver rasrena hundar, hundar som är framavlade av människor och som är organiserade av kennelklubbar. Varje godkänd rashund förses med en stamtavla som visar hundens ursprung.

Hundraser som har en väldigt kort nos, kallas för brachycephala (trubbnos) som har orsakats på grund utav avling på defekter som är ärftliga. Detta har gjort att hundens skallben blivit kortare än normalt. När du ska välja hundras är det viktigt att du väljer en hundras som passar din livsstil. Detta så att du undviker att få en hund som är i en missanpassad miljö för dess personlighet, eller i värsta fall få omplacera eller till och med avliva den.

De flesta söker efter en familjehund, men det finns även de som letar efter en hund för andra anledningar än bara sällskap. Om du är allergisk mot pälsdjur, men ändå vill ha en hund så finns det dessvärre ingen hundras som är allergivänlig. Detta då alla pälsdjur producerar allergener, även nakenhundar. Dock finns där hundraser som somliga reagerar mindre på så som; chinese crested dog, ungersk puli och pudel.

Det finns däremot ingenting som bevisar varför och det kan därför vara en tillfällighet, speciellt eftersom dagens forskning säger att där inte finns något som lågallergena hundraser eller pälsdjur. Dock finns där undantag, där somliga människor endast reagerar mot vissa pälsdjursarter. Om man råkar ha en kraftig allergi mot pälsdjur, kan man även reagera i ett hus där ett pälsdjur inte har bott på flera månader. Allergent finns både i hudens, hårens, serumets, spottets och urinens celler hos alla pälsdjur och heter Can d 1. Dock varierar mängden av allergenen hos de olika raserna.