panelarrow

jaxonoffe.se

För dig som gillar hundar

Hundvård

Din hund behöver alltid lite omvårdnad, inte bara promenader och kramar. Att ta hand om en hund innebär att du behöver ha dagar där du tar hand om hundens päls, klor och tänder.  

Borsta tänderna

Det finns hundtandkräm som smakar kött eller lever. Få personer gör det, men egentligen ska du borsta din hunds tänder några gånger i veckan, helst varje dag. Många äldre hundar har problem med karies och tandlossning och det kan du motverka genom att borsta tänderna på hunden. Du kan använda en mjuk tandborste eller en fingertuta och det är viktigt att komma åt alla tänder.

Bada hunden

Alla hundar, oberoende av päls, behöver badas. En del hundar älskar vatten medan andra tycker bara det är pest och pina. Du ska träna din valp att gilla badstunderna så blir det lättare genom åren. Även gamla hundar kan vänja sig vid baden, det gäller bara att du gör det till en positiv upplevelse. Mycket godis och gos, kanske lite lek efteråt, kan vara nyckeln. Skaffa schampo av bra kvalité med naturliga råvaror så är du snäll mot hundens päls och det är inte farligt om de får det i ögonen eller slickar i sig lite av det.

Klippa klor

Få hundar sliter ned sina klor så naturligt att de slipper kloklippningen. Här gäller det också att vänja valpen vid klippningen. Om du har tagit en äldre hund kan det vara svårt att få den att gilla kloklippningen men de kan lära sig att acceptera den. Det finns också metoder för att fila ned klorna men det betyder oftast att du måste slipa länge innan du är färdig. Du minskar dock risken att komma åt pulpan, något som kan göra att hunden blir rädd för kloklippningen. Ta små bitar åt gånger istället för att klippa så mycket du kan av varje klo. Majoriteten av hundar har mörka klor vilket gör det svårt att veta var pulpan är. På en djurklinik kan de visa dig rätt tekniker och hur mycket du ska ta bort.